Crne čestitke: Estonska policija ‘čestita’ Božić najtežim prometnim prekršiteljima!

Dok većina primatelja kartica ima četiri ili pet kaznenih djela, devet osoba policija je morala zaustaviti više od deset puta tijekom godine

Božićne čestitke uskoro će početi pristizati u poštanski sandučić najtežim prometnim prekršiteljima u Estoniji, izvijestila je tamošnja Agencija za policiju i zaštitu granica. Vozačima koji su u prošloj godini počinili četiri ili više prometnih prekršaja bit će poslana ukupno 551 crna božićna čestitka.

U odnosu na prošlu godinu, broj primatelja čestitki manji je za 150. Već drugu godinu zaredom broj se smanjuje. Prema riječima policijskog potpukovnika Sirle Loigo, šefa cestovne policije, zadovoljstvo je vidjeti smanjenje broja primatelja kartica.

– Svrha crne božićne čestitke je potaknuti prometne huligane na razmišljanje o opasnosti svojih postupaka. Ovogodišnji primatelji čestitki su svjesno i namjerno kršili prometna pravila i time u više navrata doveli svoje i tuđe živote u opasnost. Kao rezultat toga neopreznog ponašanja, netko može poginuti u prometu – naglasio je Loigo.

Najveći ovogodišnji prometni prekršitelj je muškarac rođen 1999. godine, koji je čak 19 puta upisan u evidenciju. Sedam puta se kretao tehnički neispravnim vozilom, četiri puta bez sigurnosnog pojasa, tri puta prekoračio brzinu, jednom je prepustio upravljanje osobi bez prava upravljanja, vozio je u suprotnom smjeru, vozio se neregistriranim vozilom i počinio druge lakše prekršaje. Nije platio  kazne koje su mu izrečene.

Dok većina primatelja kartica ima četiri ili pet kaznenih djela, devet osoba policija je morala zaustaviti više od deset puta tijekom godine.

– Nadamo se da će crna karta pronađena u poštanskom sandučiću čovjeka potaknuti na razmišljanje želi li u novoj godini baš on biti taj koji ugrožava svoj život i živote drugih.

Većina primatelja čestitki su muškarci rođeni od 2000. do 2004. Čestitku će dobiti i 18 žena.