U iščekivanju kazne: Mislite da vas je snimila kamera? Koliko vremena će proći do obavijesti o počinjenju prekršaja?!

Računalna obrada podaka ubrzala je i procesuiranje većine prekršaja u prometu

Pitanje koje je staro koliko i kamera za snimanje prometnih prekršaja je: koliko dugo nakon počinjenja prometnog prekršaja treba da vam na kućnu odresu stigne obavijest o istom s prikladnim objašanjenjem i financijskim iznosom koji trebate platiti. Nedavno nas je nazvao jedan čitatelj koji sumnja da je prebrzo prošao pokraj prometne kamere i izjeda ga neizvjesnost. Obratili smo se na adresu na kojoj možemo dobiti jedini relevantan odgovor, a to je MUP:

– Prekršajni progon propisan Prekršajnim zakonom (NN 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17, 118/18). Tako je u članku 13. spomenutog Zakona propisano da prekršajni progon zastarijeva nakon četiri godine, odnosno nakon tri godine za prekršaje za koje je ovlašteni tužitelj obvezan izdati prekršajni nalog. Zastara prekršajnog progona počinje teći danom kad je prekršaj počinjen. Također smatramo važnim napomenuti kako policija nastoji u što kraćem vremenu vlasnicima vozila dostaviti obavijesti  o počinjenom prekršaju bez obzira na zakonom  propisani rok prekršajnog progona, međutim, vremenski rok dostave navedene obavijesti ovisi o brojnim okolnostima koje proizlaze iz propisane procedure utvrđivanja prekršaja i dostave obavijesti, utvrđivanju stvarnog prebivališta ili boravišta osobe, pronalaska osobe na prijavljenoj adresi i sl. Jednako tako na vremenski rok dostave obavijesti može utjecati i broj počinjenih prekršaja na određenoj lokaciji i raspoloživi broj službenika koji su zaduženi za procesuiranje spomenutih prekršaja u nadležnoj policijskoj postaji. Međutim, s obzirom da se sada postupak provodi gotovo u potpunosti korištenjem informatičke tehnologije i da je veći dio postupka automatiziran, procesuiranje prekršaja i slanje poštanske dostave s obavijesti o počinjenom prekršaju na adresu vlasnika vozila s kojim je počinjen prekršaj moguće je provesti vrlo brzo nakon počinjenja prekršaja, istog ili slijedećeg radnog dana. Naime, u slučajevima kada u kritično vrijeme vozilom nije upravljao vlasnik, rok dostave obavijesti počinitelju prekršaja dodatno se produljuje ovisno o postupanju vlasnika vozila nakon zaprimanja obavijesti – javljaju iz MUP-a.

Dakle, ne morate dugo sjediti u nezivjesnoti i gristi nokte, kažu u MUP-u “procesuiranje prekršaja i slanje poštanske dostave s obavijesti o počinjenom prekršaju na adresu vlasnika vozila s kojim je počinjen prekršaj moguće je provesti vrlo brzo nakon počinjenja prekršaja, istog ili slijedećeg radnog dana”.

No sigurno je bolje od života u strahu od kazne izabrati vožnju po propisima i ograničenjima brzine.