Od A1 do A999: Znate li što znače oznake na njemačkim autocestama!

Od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća postoji sustav numeriranja autocesta

U Hrvatskoj je sve jasno, A1, A3, A6… Mala smo država pa i mreža autocesta nije prevelika. U Njemačkoj je više od 12 tisuća kilometara pokriveno Autobahnom, dovoljno da se od te države stigne do Australije, na primjer. Kako su označene njemačke autoceste, jer osim 1, 2,.. 37,… ima i onih koji idu i iznad stotica, pa imamo, na primjer, i autocestu 357.

Njemačke savezne numerirane su jednostavno. Od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća postoji sustav numeriranja autocesta. Autoceste s jednoznamenkastim brojem (npr. 1) od nacionalnog su ili međunarodnog značaja. Autoceste s dvoznamenkastim brojem (npr. 20) obično su od najvećeg nacionalnog značaja. Autoceste s tri znamenke (npr. 999) su od regionalnog ili urbanog značaja, često su te autoceste odvojci ili obilaznice. Obično autoceste s parnim brojevima idu u smjeru istok-zapad, a one s neparnim brojevima idu u smjeru sjever-jug.

Prva znamenka (1, 10 ili, na primjer 111, odnosno 2, 20, 211) obično otkriva lokaciju. Ovu su prve znamenke koje otkrivaju položaj cesta: 1. Berlin (brojevi mogu biti 1, 12, 123..), Dresden, Halle, Leipzig; 2. Hamburg; 3. Bielefeld, Hannover, Osnabrück; 4. Ruhrsko područje; 5. Köln; 6. Frankfurt na Majni; 7. Erfurt, Nürnberg, Schweinfurt; 8. Stuttgart; 9. München.