Klimatski aktivisti koji se lijepe za ceste, blokiraju parlamente,… primaju dobru plaću!

Aktivisti s punim radnim vremenom primaju do 1300 eura

Lijepiti se za asfalt, blokirati pristup parlamentu ili uletjeti na pistu zračne luke: svakodnevni život klimatskog aktivista sve je samo ne dosadan. Sada zbog prosvjeda neki ljudi ostavljaju svoj posao i prekvalificiraju se da postanu tzv. klimatsko ljepilo jer mogu zarađivati za život s klimatskom grupom Last Generation.

Novinari njemačkog medija Welt am Sonntaga mogli su pregledati dokumente i sudjelovati u online seminarima klimatske grupe. Njihov izvještaj pokazuje kako se prosvjednici regrutiraju u zaposlenike za borbu protiv klimatske krize te im se čak isplaćuje plaća. Stalni zeleni prosvjednici dobivaju do 1300 eura. Također je moguće zapošljavanje na pola radnog vremena ili kao samozaposlena osoba, a visina plaće ovisi o potrebama aktivista.

Velik dio prihoda kojim se plaćaju aktivisti, prema vlastitim informacijama dobiva se iz Climate Emergency Funda. Kalifornijska zaklada postavila si je za cilj promicanje disruptivnog aktivizma. U odboru organizacije sjede uglavnom filantropi – poput Adama McKaya ili unuke naftnog magnata Jean Paula Gettyja, Aileen.

Da je Last Generation sposobna isplatiti plaće pokazuje sve veća profesionalizacija grupe. Osnovana je radna skupina posebno za zapošljavanje. Prema izvještaju, ugovore o radu za njemačke aktiviste izdaje udruženje Wandelbündnis. Međutim, Wandelbündnis poriče da je primio novac od Last Generationa.

Klimatski aktivisti poznati su po lijepljenju za ceste. Tako apeliraju za čišći promet…