Najava pucanja gume u vožnji: Neki simptomi ukazuju na opasnost…

Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba mijenjati nakon najviše osam godina

Prenizak tlak zraka u gumama obično je najava problema. Stoga ga je najbolje provjeravati svaka dva tjedna, preporučuje Njemački autoklub (ADAC). Predmeti poput čavla ili komadića razbijenog stakla, također mogu oštetiti gumu i postupno je ispuhati. Trošenje i starost povećavaju rizik. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba mijenjati nakon najviše osam godina.

Kako možete primijetiti oštećenje gume? Ne oslanjajte se na sustav za nadzor tlaka u gumama: u nekim slučajevima, probušena guma sa sporim ispuštanjem zraka se otkrije prekasno, a sustav detektira samo gubitak tlaka od 20 posto. Tada vožnja više nije sigurna. Prije velikog praska obično postoje neki znakovi, koji najavljuju pucnje gume. Smanjeni tlak u gumama značajno mijenja ponašanje u vožnji: auto vuče lijevo ili desno, pri upravljanju reagira spužvasto i ljulja se.

Ako primijetite neke od ovih signala, ostanite mirni i izbjegavajte brzu vožnju, uključite sva četiri pokazivača smjera. Zaustavite automobil što je nježnije moguće, na mjestu gdje je to najsigurnije. Nemojte naglo kočiti – to može uzrokovati proklizavanje stražnjeg dijela.