Drastičan pad prodaje novih automobila u Rusiji: Dominiraju domaći automobili i ‘Kinezi’!

Prodaja novih automobila u Rusiji pala je za 59 posto u 2022. u usporedbi s prethodnom godinom

Nesretna ruska agresija na Ukrajinu odnijela je desetke tisuća žrtava, a materijalna šteta je ogromna. Rusko gospodarstvo je velikim dijelom izolirano, odnosno Rusiju su napustile brojne tvrtke iz inozemstva, a to se odnosi i na proizvođače i trgovce automobilima. Dodajte tome i pad standarda te inflaciju i imate ono što mnogi nazivaju savršenom olujom. Prodaja novih automobila u Rusiji pala je za 59 posto (626.300 primjeraka) u 2022. u usporedbi s prethodnom godinom, javlja Interfax, a po podacima konzultantske agencije Avtostat. Većina prodanih vozila su ruski ili kineski modeli.

Sada ruskim tržištem dominiraju marke poput Volge i Moskviča. Neki novi automobili silaze s proizvodne trake bez ABS-a i zračnih jastuka. Modernih sustava za pročišćavanje ispušnih plinova također često nema zbog uskih grla u logističkim lancima.

Rusko tržište automobila daleko je od svog vrhunca. U 2008. godini u Rusiji je prodano gotovo tri milijuna vozila. Tada se već nagađalo da će Rusija zamijeniti Njemačku kao najvažnije prodajno tržište u Europi. Međunarodna financijska kriza i kasnije sankcije koje su uslijedile nakon aneksije Krima usporile su taj razvoj, a sad je dosegnuto dno. Inače, za usporedbu, u Njemačkoj je prošle godine prodano 2,6 milijuna automobila.