Važan referendum: Parižani će odlučiti o budućnosti električnih romobila!

U Parizu su se nesreće u kojima su sudjelovali električni skuteri značajno povećale od uvođenja ovih vozila 2018. godine

Grad Pariz će 2. travnja organizirati referendum o korištenju električnih romobila, odnosno o tvrtkama koje ih iznajmljuju drugim korisnicima. Ideja gradonačelnice Anne Hidalgo je da se zabrani cijela flota vozila jer raste broj nesreća u kojima ona sudjeluju.  +

Objava gradonačelnice pokrenula je nacionalnu raspravu o porastu nesreća s tim vozilima (uključujući i ona u privatnom vlasništvu), budući da njihovi vozači rijetko nose kacige ili drugu zaštitu te čine brojne prekršaje (maloljetnici vozači, vožnja s više osoba, velika brzina, vožnja u zabranjenom smjeru…).

U Parizu su se nesreće u kojima su sudjelovali električni skuteri značajno povećale od uvođenja ovih vozila 2018. godine. U cijeloj Francuskoj u nesrećama s električnim romobilima poginule su  22 osobe 2021. godine (posljednja godina s dostupnim nacionalnim podacima), u usporedbi sa 7 smrtnih slučajeva u 2020. (godina pandemije) i 10 u 2019. Iza ovih brojki su i tisuće ozlijeđenih građana. 

Ovlaštenje za tri tvrtke za najam romobila istječe 23. ožujka, a poglavarstvo ih planira produžiti do ljeta, piše Le Parisien. To bi moglo biti i posljednje produženje, ovisno o odluci građana.