Skijaši pozornost na putu: U Austriji je jasno naznačeno kako osigurati prtljagu!

Austrijski policajci zimsku opremu kao što su skije, snowboardi ili čak teške skijaške pancerice smatraju teretom koji mora biti osiguran tijekom vožnje kako ne bi ugrozio putnike svojim mogućim kretanjem

Nedavno smo objavili vijest o odlascima na skijenje i kaznama u Austriji. Prenijeli smo vijesti iz releventnog izvora, ali se pokazalo da jedan dio nije točan. Naime, napisali smo da biste po austrijskim pravilima trebali spremiti  skije ili snowboard na krovni nosač ili krovnu kutiju te smo dodali da je moguće zaraditi kaznu ako skije ili snowboard vozite na preklopljenom stražnjem sjedalu u kabini. No nakon dodatne provjere pokazalo se da se skije i snowboardi mogu voziti u kabini, ali moraju biti pravilno osigurani. Prometnu kaznu možete dobiti samo ako nisu pravilno osigurani.  Austrijski policajci zimsku opremu kao što su skije, snowboardi ili čak teške skijaške pancerice smatraju teretom koji mora biti osiguran tijekom vožnje kako ne bi ugrozio putnike svojim mogućim kretanjem jer u nesreći takav neosiguran teret može postati opasan predmet koji može ozbiljno ozlijediti putnike u vozilu. Naime, ako policajac smatra da su skije loše osigurane, može izreći visoku kaznu do 500 eura, ali ako su skije pravilno i čvrsto pričvršćene, ne bi trebalo biti kazne. Ta procjena pravilnog pričvršćivanja prtljage ovisi o konkretnoj policijskoj patroli.

Inače se preporučuje da skije spremite u krovni nosač ili u krovnu kutiju, što je sigurnije rješenje za putnike u slučaju naglog kočenja te dobro pričvrstite krovnu kutiju. Skije također moraju biti dobro osigurane zateznim odnosno privezane i u krovnoj kutiji. Pancerice i ostala oprema također moraju biti fiksirani i pravilno osigurani.