Apple ozbiljno napada Google Maps? U pripremi je novi koncept navigacije za automobile?!

Ideja je ukolniti većinu elemenata koji vozačima nisu potrebni kada prate odabranu rutu...

Apple neprestano radi na poboljšanju iskustva sa svojom mapom i navigacijom te pokušava nadmašiti konkurentni Google Maps. Jedna od ideja detaljno je opisana u patentu pod nazivom navigacijska aplikacija s novim načinom uklanjanja nereda, koji je odobren 31. siječnja. Kao što svatko može shvatiti iz njezina naziva, ova bi nova značajka imala vrlo jednostavnu ulogu – pojednostaviti korisničko sučelje i u potpunosti se usredotočiti na iskustvo navigacije.

Kod Google Mapsa i ostalih navigacija sučelje u određenim trenucima doista može biti vrlo pretrpano jer aplikacije pokušavaju prikazati što više podataka na zaslonu, što u nekim slučajevima otežava uočavanje uputa za odabranu rutu. Apple vjeruje da bi Apple Maps mogao raditi stvari drugačije, pa patent predviđa način rada koji se može omogućiti pritiskom na gumb u glavnom korisničkom sučelju. Nakon što se aktivira, ovaj bi način rada uklonio sve vizualne stavke koje korisnici inače ne bi smatrali bitnima za iskustvo navigacije, uključujući zgrade, orijentire, drveće i tako dalje. Ono što će ostati u fokusu je cesta ispred vas, jer će ruta biti jasno istaknuta na ekranu cijelo vrijeme.

Apple kaže da bi nova značajka radila i u 2D i 3D navigacijskom načinu rada, a u nekim slučajevima nepotrebne stavke ne bi se morale u potpunosti ukloniti, već bi se samo smanjio naglasak na njih. Novi bi pristup funkcionirao i na mobilnim uređajima i na CarPlayu, a to ima smisla jer je korisničko iskustvo navigacije prvenstveno namijenjeno vozačima.