Pet godina od lansiranja u svemir: Znate li gdje je sada Teslin Roadster sa svemirskim putnikom?!

 Do sada je Roadster već prešao više od četiri milijarde kilometara u svemiru

SpaceX je 6. veljače 2018. u svemir lansirao Tesla Roadster i lutku, nazvanu Starman, na svojoj raketi Falcon Heavy. Znate da su i jedna i druga tvrtka povezane s Elonom Muskom pa je i ovaj pothvat bilo lakše realizirati. Pet godina je prošlo od lanisranja pa je dobro provjeriti gdje se nalazi ovaj dvojac svemirskih putnika.

Prema web stranici whereisroadster.com, koja prati korisni teret od lansiranja, Roadster putuje elipsastom orbitom koja se približava orbiti Zemlje i ide sve do orbite Marsa. Na svoju petu godišnjicu u ponedjeljak, Roadster je presjekao Marsovu orbitu, ali ovaj planet nije bio u blizni jer se u tom trenutku nalazio s druge strane Sunca. NASA ja objavila da će se automobil i Starman približiti Marsu 2035. godine, a 2047. i 2050. približit će se i Zemlji. Do sada je Roadster već prešao više od četiri milijarde kilometara u svemiru. To je 70.000 puta veća udaljenost od one za koju vrijedi Teslino jamstvo i jednako je vožnji svim svjetskim cestama 63 puta, kažu na portalu koji prati putovanja svemirskih putnika Roadstera i Starmana.

Starman je poslan na ovo epsko putovanje uz pjesmu Davida Bowiea Space Oddity, koja je svirala na hi-fi sustavu Roadstera. Svemir je grubo mjesto za izlete pa ako vas zanima što je ostalo od Roadstera, ovo su pretpostavke… Svi materijali poput kože, gume ili boje su se raspali, izloženi ekstremnom zračenju. Glazba odavno ne svira. Znanstvenici misle da je ostao još samo aluminijski okvir automobila. Neki procjenjuju da će čak pasti na Zemlju, ali za nekoliko milijuna godina…