Talijanski ministar: Zabrana proizvodnje benzinaca i dizelaša je poklon kineskoj autoindustriji!

Kineska autoindustrija ogroman je dio svojih kapaciteta prebacila na proizvodnju električnih vozila, koja su konkurentija nego europska

Kao što znate, od 2035. godine na području Europske unije neće se više prodavati benzinski i dizelski automobili, pa čak i hibridi, odnosno plug-in hibridi. Mnogi to pozdravljaju, a puno je i onih koji u tome vide promašeni potez, koji bi mogao naštetiti europskoj industriji. Italija je, na primjer, pojačala svoje negodovanje, a ministar prometa Matteo Salvini nazvao je samoubojstvom prelazak na električna vozila i poklonom kineskoj autoindustriji.

Jasno je zašto tako razmišlja. Kineska autoindustrija ogroman je dio svojih kapaciteta prebacila na proizvodnju električnih vozila, koja su konkurentija nego europska, odnosno i do 10.000 eura jeftinija, ako se uspoređuju modeli u istim klasama. Čak se i veliki europski proizvođači muče s prodajom električnih automobila u Kini jer je lokalna konkurencija presnažna.

– Svima nam je stalo do vode, kvalitete zraka i čišćeg okoliša, ali to ne znači otpuštanje milijuna radnika i zatvaranje tisuća poduzeća. Ideološki fundamentalizam električne energije je samoubojstvo i dar Kini – rekao je Salvini, koji vodi desnu stranku Lega Nord.