Ford želi patentirati automobil koji se vraća u salon ako propustite plaćanje rata leasinga/kredita!

Proizvođači automobila znaju prijavljivati razne patente, ali to ne znači da će ih komercijalizirati

Automobili koji se sami voze mogli bi biti dio ne tako daleke budućnosti, a Ford je poduzeo korake za patentiranje tehnologije koja bi omogućila da se automobil sam vrati u trgovinu ako vlasnik propusti plaćanje. Patent, koji je javno objavljen u SAD-u prošli tjedan, najavljuje Fordovu tehnologiju Sustavi i metode za vraćanje vozila, koja bi od vlasnika vozila zahtijevala da izvrši plaćanja na vrijeme ili će mu biti blokiran pristup automobilu, a u kasnijoj fazi bi se on sam odvezao u salon. U svom sažetku, Ford objašnjava da bi vlasnik vozila primio poruku koja se odnosi na obavijest o kašnjenju u plaćanju povezanu s vozilom, a zatim bi dobio određeno vremensko razdoblje da na nju odgovori. Ako se to ne riješi, računalo bi onemogućilo funkcionalnost komponenti vozila ili bi moglo zaključati vozilo.

Zaključavanje bi se moglo ukinuti u hitnim slučajevima, poput odlaska u bolnicu ili policijsku postaju. Patent dodatno opisuje moguće probleme s kojima bi se vlasnici vozila mogli suočiti ako ne odgovore na poruke o propuštenom plaćanju. Spominje se nekoliko koraka blokade automobila (motor, upravljač, ispuštanje određenih zvukova kada vozač uđe u auto…), a posljednji bi bio da se automobil sam odveze u najbliži Fordov salon.

Ford je svoj patent prijavio u kolovozu 2021. godine i još čeka odobrenje. Proizvođači automobila znaju prijavljivati razne patente, ali to ne znači da će ih komercijalizirati.