Znanstvenici tvrde: Gotovo da nema dijela svijeta koji nije izložen onečišćenjima zraka!

Koncentracije PM2,5 također pokazuju različite sezonske obrasce

Samo 0,001 posto svjetske populacije, prema studiji objavljenoj u časopisu Lancet Planetary Health 6. ožujka o sitnim česticama (PM2,5) na globalnoj razini, izloženo je sigurnim razinama koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Nova analiza prva je u svijetu koja pokazuje kako se globalna distribucija PM2.5 promijenila u posljednjih nekoliko desetljeća. Značajno je da studija nudi temeljit uvid u stanje onečišćenja zraka i kako ono utječe na zdravlje ljudi.

– U ovoj smo studiji upotrijebili inovativni pristup strojnog učenja te smo integrirali višestruke meteorološke i geološke podatke kako bismo procijenili globalne dnevne koncentracije PM2,5 na razini površine u visokoj prostornoj rezoluciji od približno deset km × deset km – objasnio je voditelj istraživanja profesor Yuming Guo u priopćenju za javnost.

Iz ovog pristupa, njegov tim na Sveučilištu Monash School of Public Health and Preventive Medicine u Australiji razvio je globalne mrežne ćelije od 2000. do 2019. godine. Oni su bili usmjereni na područja iznad 15 μg/m³ (mikrograma po kubnom metru zraka), što WHO smatra sigurnom granicom. Na temelju ograničenja WHO-a za 2021., samo 0,18 posto globalne kopnene površine bilo je izloženo godišnjoj izloženosti nižoj od ove granice u 2019.

Otkrili su da su se u dva desetljeća, prije 2019., dnevne razine u Europi i Sjevernoj Americi smanjile. Međutim, razine su porasle za južnu Aziju, Australiju, Novi Zeland, Srednju Ameriku i Karibe, bilježeći više od 70 posto dana iznad onoga što je sigurno. Osim toga, istraživanje je pokazalo da je više od 90 posto dana u južnoj i istočnoj Aziji imalo dnevne koncentracije PM2.5 veće od 15 μg/m³. Od 2000. do 2019. godišnja prosječna razina PM2,5 u cijelom svijetu bila je 32,8 µg/m3. Najviše koncentracije PM2,5 bile su raspoređene u regijama istočne Azije (50,0 µg/m3) i južne Azije (37,2 µg/m3), a zatim u sjevernoj Africi (30,1 µg/m3). Australija i Novi Zeland (8,5 μg/m³), ostale regije u Oceaniji (12,6 μg/m³) i južna Amerika (15,6 μg/m³) imale su najniže godišnje koncentracije PM2,5. Na karti, koju je pripremio istraživački tim vidi se da i Europa nije pošteđena, a to se odnosi i na našu regiju.

Koncentracije PM2,5 također pokazuju različite sezonske obrasce. Na primjer, znanstvenici su zabilježili relativno visoko onečišćenje zraka PM2.5 u kolovozu i rujnu u Južnoj Americi i od lipnja do rujna u subsaharskoj Africi. Sitne čestice su opasne za zdravlje i uzrok su mnogih respiratonih bolesti.