Promicanje brze vožnje na društvenim mrežama moglo bi postati kazneno djelo: Jedna europska država planira i oduzimati vozačke dozvole!

Belgijski institut za sigurnost cestovnog prometa VIAS skenirao bi društvene mreže i slao snimke policijskim službama

Najavljeni novi zakon u Belgiji zabranio bi veličanje brze vožnje na društvenim mrežama, odnosno previsoke brzine. Svatko tko snimi prebrzu vožnju ili vratolomije opasne po život i objavi ih na društvenim mrežama tada bi mogao računati na kazne do 1000 eura i privremeni gubitak vozačke dozvole na godinu dana. Zakon je još uvijek prijedlog belgijskog ministra mobilnosti Georgesa Gilkineta. Pretpostavlja se da je razlog teška nesreća koja se dogodila 20. ožujka prošle godine kada se muškarac automobilom zabio u skupinu ljudi tijekom karnevala u Strépy-Bracquegniesu, a imao je običaj na društvenim mrežama objavljivati snimke svojih vratolomija i veličati brzinu.

Belgijski ministar prometa Gilkinet rekao je za belgijske novine SudPresse da su prebrza vožnja, uz distrakcije i vožnju u alkoholiziranom stanju, tri glavna smrtonosna faktora na belgijskim cestama.

– Ne mogu prihvatiti da neki vozači koriste cestu kao stazu Formule 1 i onda se time hvale na društvenim mrežama – rekao je Gilkinet.

Belgijski institut za sigurnost cestovnog prometa VIAS skenirao bi društvene mreže i slao snimke policijskim službama koje bi potom mogle pokrenuti postupak. Zakon bi trebao biti predstavljen ove godine.