Sad je i Austrija protiv zabrane motora s unutarnjim sagorijevanjem u EU: Ovisnost o Kini postaje veliki problem…

Ako Austrija zadrži svoj stav, njemački ministar prometa Volker Wissing (FDP) imao bi još jednog pristašu na razini EU

Poput Italije, Češke, Njemačke i drugih zemalja, Austrija bi također mogla pristati na postupno ukidanje motora s unutarnjim sagorijevanjem, samo ako to nije povezano sa zabranama ne fosilnih alternativa, istaknuo je austrijski kancelar Karl Nehammer (stranka ÖVP), premda za koalicijskog partnera ima Zelenu stranku.

– Moramo se suprotstaviti ‘apokalipsi’ klimatskih aktivista i protiv ‘zabrane’ motora s unutarnjim sagorijevanjem, citirao je kancelara austrijski list Kronen-Zeitung. PremdaAustrija nema vlastitu automobilsku industriju, ima puno važnih i velikih tvrtki povezanih s automobilskom industrijom.

– Bila bi pogreška ukinuti motore s unutarnjim izgaranjem, jer biste se tada odrekli know-how prednosti i postali ovisni o drugima, a ovisnost o Kini kao proizvođaču već danas je evidentan veliki problem – nastavio je Nehammer.

Ako Austrija zadrži svoj stav, njemački ministar prometa Volker Wissing (FDP) imao bi još jednog pristašu na razini EU. Konačno glasovanje članica EU o zabrani motora s unutarnjim sagorijevanjem od 2035. godine odgođeno je na neodređeno vrijeme od 7. ožujka jer Italija, Njemačka i nekoliko istočnoeuropskih zemalja to ne žele odobriti, barem ne na takav način.

Između ostalog, traži se da se omogući prodaja automobila pokretana sintetičkim gorivima. Međutim, mnoge druge zemlje, poput Francuske, to odbijaju i traže zabrane automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem 2035. godine. Tada bi kao nova vozila bila dopuštena samo električna vozila ili vozila na vodik.

Kancelar Nehammer je naglasio da načelno nema razmimoilaženja sa Zelenima po pitanju zaštite klime, ali da postoje određene potrebne mjere na tom putu. Pritom Nehammer ostaje u potpunosti na liniji svog koalicijskog partnera u odbijanju nuklearne energije. Austrija se izjasnila protiv nuklearne energije, ali u usporedbi s drugim zemljama svoje potrebe za energijom lakše pokriva iz drugih izvora.