Vrijeme digitalizacije i infotainmenta: Hyundai je objasnio zašto neće ukinuti funkcijske tipke!

Funkcijske tipke su vidljivije, možete ih osjetiti pod prstima i brže birati ključne funkcije te se voziti sigurnije

Proizvođači automobila pokušavaju vas uvjeriti da su kabine vozila bez funkcijskih tipki odraz tehnološkog napretka. Sve je nagurano na touchscreen ekran infotainmenta pa se snalazite u vožnji. No premda je to doista dokaz da tehnologija napreduje, život bez funkcijskih tipki proizvođačima omogućuje i uštede u proizvodnji. Neki od njih,pak, tvrdoglavi su i ne odustaju. Sang Yup Lee, voditelj Hyundaijevog dizajna, rekao je za australski časopis Cars Guide da je razlog za odluku da se zadrže funcijske tipke – sigurnost:

– Kad vozite, teško je upravljati zaslonom osjetljivim na dodir

S druge strane, funkcijske tipke možete osjetiti pod prstima i brže birati ključne funkcije te se voziti sigurnije. Spomenuo je Sang Yup Lee da će Hyundai zadržati čvrste gumbe što je duže moguće, ali Lee je priznao da je samo pitanje vremena kada će većina funkcija biti ugrađena u zaslon osjetljiv na dodir. Mislio je na vozila opremljena autonomnim sustavom vožnje razine 4, a u tom slučaju automobilu neće trebati ni volan ni pedale.  U ovom slučaju korištenje zaslona osjetljivog na dodir ne bi predstavljalo sigurnosni rizik jer bi automobil obavljao svu vožnju.

Do tada (a proći će određeno vrijeme), Hyundai u sve nove modele ugrađuje funkcijske tipke koje vode do osnovnih funkcija, kao što su navigacija, radio… Na fotografiji je primjer nove Kone, s funkcijskim tipkama ispod ekrana i posebnim modulom klima-uređaja. Za svaku pohvalu, iz perspektive sigurnosti.