Direktor Renaulta: Nitko više u Europi ne razvija nove dizelaše i benzince!

Luca de Meo opisao je e-goriva kao neku vrstu nišnog rješenja, ali je priznao da predstavljaju priliku

Europska politika dosad je bila decidirana (sve do njemačkog protivljenja), a i proizvođači automobila odlučili su maksimalno krenuti u tranziciju na električne pogone ili vodik (neki od njih). Politico javlja da je izvršni direktor Grupe Renault Luca de Meo rekao sljedeće:

– Mislim da ne postoji nitko… tko razvija potpuno novi motor u Europi. Nitko, znate, od nule ne razvija novi motor s unutarnjim sagorijevanjem u Europi. Sav novac ide u električnu ili tehnologiju vodika.

Neki od motora s unutarnjim sagorijevanjem koji su danas dostupni bit će ukinuti u nadolazećim godinama, dok će se preostali morati ažurirati kako bi zadovoljili propise Euro 7. Naravno, dizeli i benzinski motori velike zapremine su najosjetljiviji i oni će prvi izumrijeti, a tu govorimo o V10 i V12 motorima.

Europska unija sad je otvorila mali ‘prozor’ za sintetička goriva i modele automobila koji bi se prodavali i nakon 2035. godine. Luca de Meo opisao je e-goriva kao neku vrstu nišnog rješenja, ali je priznao da predstavljaju priliku.