Izvršni direktor Stellantisa: Nemamo dovoljno litija da se zadovolje planovi potražnje za električnim vozilima!

Ne samo da litija možda neće biti dovoljno, već rudarenje litija može stvoriti druga geopolitička pitanja

Na konferenciji koju je organizirao Stellantis, izvršni direktor velikog automobilskog koncerna Carlos Tavares istaknuo je da možda neće biti dovoljno litija da se svako vozilo s unutarnjim sagorijevanjem zamijeni električnim vozilom. Proizvođači automobila punom parom guraju svoje planove za električna vozila, ali u pitanju je nabava sirovina za izradu milijuna baterija potrebnih za proizvodnju električnih automobila.

Govoreći na Forumu o slobodi mobilnosti, prenosi Detroit News, Tavares je izrazio svoju zabrinutost oko sirovina, posebice litija:

– Znamo da nam treba litij i da ga ne proizvodimo onoliko koliko nam je potrebno. Trenutno imamo 1,3 milijarde automobila s unutarnjim sagorijevanjem na planetu. Moramo to zamijeniti čistom mobilnošću, a za to će trebati puno litija. Ne samo da litija možda neće biti dovoljno, već rudarenje litija može stvoriti druga geopolitička pitanja.

Tavares čekuje da će Stellantis ispuniti svoje ciljeve, ali je ipak izrazio frustraciju onim što je opisao kao nefleksibilne propise diljem svijeta koji su isključivo usredotočeni na električna vozila.