Neosigurani predmeti u automobilima: Pogledajte koliko u sudaru pri 50 km/h dobivaju na masi!

Planinarska ili skijaška čizma, koja u početku teži samo 1,5 kilograma, pretvara se u smrtonosni projektil od 36 kg

Kada je automobil natovaren za putovanje, fokus je često na tome kako staviti sve što trebate. Ipak, još je važnije usredotočiti se na siguran utovar automobila. Ono što mnogi ne shvaćaju jest da se relativno mali i lagani predmeti koje utovarite u prtljažnik mogu pretvoriti u smrtonosne projektile ako naglo zakočite ili, u najgorem slučaju, završiti u sudaru.

Planinarska ili skijaška čizma, koja u početku teži samo 1,5 kilograma, pretvara se u smrtonosni projektil od 36 kg ako se automobil naglo zaustavi pri brzini od 50 km/h. Isto tako, danas nezaobilazni tablet koji oko teži pola kilograma, može udariti u glavu vas ili vašu djecu na stražnjem sjedalu snagom jednakom 12 kilograma.

Nils Sødal je obiteljski čovjek i viši savjetnik za komunikacije u Norveškom automobilskom autoklubu (NAF). Sudjelovao je u crash testovima automobila s nepravilno utovarenom prtljagom za odmor i bio je zgrožen činjenicom da prtljaga u automobilu može teško ozljediti putnike.

– Mnogi ljudi podcjenjuju opasnost od neosiguranih predmeta u automobilima. Moderni automobili su vrlo otporni na sudare, ali nepričvršćena prtljaga često je uzrok ozbiljnih osobnih ozljeda u prometnoj nesreći – kaže Sødal, koji dodaje da je najopasnije što možete učiniti da nepričvršćene predmete stavljate na policu iza zadnjeg prozora ili na teret u prtljažniku.

– Jedan od naših testova sudara proveden je s karavanom pri 50 km/h. Predmeti u automobilu tada su iznenada dobili silu koja je jednaka 24 puta većoj težini od izvorne. Odložite li kameru ili neki drugi predmet težak dva kilograma na zadnju policu ili u prtljažniku, oni bi mogli kao smrtonosni projektil sa snagom od gotovo 50 kilograma proletjeti kroz putnički prostor  – kaže Sødal.

Težina objekta u sudaru pri 50 km/h.

Pancerica 1,5 kg – 36 kg

Slalom skije 3 kg – 72 kg

Tablete 0,5 kg – 12 kg

Boca vode 1,5 kg – 36 kg

Hladnjak 7 kg – 168 kg

Torba 20 kg – 480 kg