Novi Polestar: Dizajneri su odlučili da im više ne treba stražnje staklo!

Kažu u Polestaru da kamera ima kvalitetnije funkcionalnosti od ogledala retrovizora

Najnoviji model kinesko-švedskog proizvođača, Polestar 4, neće imati stražnji prozor niti retrovizor. Umjesto toga, vozač će se osloniti na zaslon visoke razlučivosti koji prikazuje sadržaj u stvarnom vremenu s krovne stražnje kamere. Slika će se projicirati na multimedijeskom ekranu, a može se i isključiti, odnosno vozač može izabrati kameru koja će snimati putnike na stražnjoj klupi. Zašto biste uoastalom gledali što se događa iza vas… Šalimo se, naravno.

Kažu u Polestaru da kamera ima kvalitetnije funkcionalnosti od ogledala retrovizora i da će vozač pogledom na sliku, pogotovo noću, vidjeti više od dvije točkice prednjih svjetala vozila iza njega. S obzirom na to da nema stražnjeg prozora, panoramski krov Polestara 4 proteže se iznad glava putnika na stražnjim sjedalima, koji mogu nagnuti svoja sjedala. Standardni stakleni krov pune duljine dostupan je s dodatnom elektrokromatskom funkcionalnošću, što omogućuje da staklo bude prozirno ili neprozirno, ovisno o raspoloženju putnika.

Polestar 4, koji proizvođač automobila naziva reinterpretacijom SUV-a u stilu kupea, bit će najbrži model proizvođača električnih automobila kada stigne na europsko i američko tržište početkom sljedeće godine. Kina će biti prvo tržište za lansiranje SUV-a, a proizvodnja bi trebala započeti u tvornici u vlasništvu Geelyja. Polestarovi automobili proizvode se u tvornicama Geelyja i Volva. Dvije su tvrtke suosnivale Polestar 2017. i strateški su partneri u tvrtki koja kotira na Nasdaq burzi.

Top varijanta modela Polestar 4 je ona s dvostrukim električnim motorom dugog dometa i baterijom od 102 kWh. Nudi snagu od 536 KS i okretni moment od 686 Nm te ubrzava do 100 km/h za 3,8 sekundi i ima najveću brzinu od 200 km/h. WLTP domet procjenjuje se na 564 km. Spojka za isključivanje omogućuje varijanti s dvostrukim motorom da isključi prednji električni motor kada nije potreban, što pomaže u povećanju dometa i učinkovitosti.

Osnovna verzija Polestara 4, koja ima samo jedan električni motor straga imat će 268 KS te domet od 600 km.