Hyundai: Proizvodnja motora s unutarnjim sagorijevanjem na vodik u punom opsegu već 2025.!

Testiranje u punom opsegu provest će tijekom 2024., a samo godinu nakon toga uslijedit će masovna proizvodnja u punom opsegu

Hyundai Doosan Infracore (HDI) postavio je jasan cilj – masovnu proizvodnju motora s unutarnjim sagorijevanjem (ICE) koji će koristiti vodik kao gorivo i sve to već od 2025. godine. Korejci će ove godine predstaviti svoj prototip motora s unutarnjim sagrijevanje (ICE) koji radi na vodik. Testiranje u punom opsegu provest će tijekom 2024., a samo godinu nakon toga uslijedit će masovna proizvodnja u punom opsegu.

Hyundai je dovršio dizajn 11-litrenog motora koji ima izalznu snagu od 300 kW i okretni moment od 1700 Nm pri 2000 o/min, koji zadovoljava sve nove propisa norme Euro 7. Jedno punjenje od 10 minuta omogućuje udaljenost do 500 km, a iz HDI-ja kažu da su ti motori 25-30% ekonomičniji od gorivih ćelija ili paketa baterija, kada se uzme u obzir cijena vozila i troškovi održavanja.

HDI planira iskoristiti svoju postojeću tehnologiju motora i postrojenja kako bi smanjio troškove i ubrzao komercijalizaciju pa će novi vodikovi motori u testnoj fazi biti instalirani na komercijalna vozila kao što su kamioni i veliki autobusi te građevinsku opremu do 2024., dok je masovna proizvodnja u punom opsegu planirana za 2025. godinu.