Još malo pa nestalo: Znate li za ‘Vrata pakla’ u Turkmenistanu?!

Vrata pakla u Turkmenistanu stvorena su greškom 1971. godine, kada je sovjetska bušilica slučajno probila ogromni podzemni bazen prirodnog plina

Za većinu prirodnih fenomena ste čuli, ali ovaj vam je vjerojatno nepoznat. Doduše, nije baš 100 posto prirodna pojava, ali djeluje zanimljivo. Ovu rupu u zemlji u Turkmenistanu nazivaju i Vratima pakla, a s vremenom je postala i manja turistička atrakcija.

Krater se nalazi u blizini sela Darvaza, usred pustinje Karakum, oko 260 kilometara sjeverno od Ashgabata, glavnog grada Turkmenistana. Krater ima promjer od 70 metara i ima dubinu od oko 20 metara.

Vrata pakla u Turkmenistanu stvorena su greškom 1971. godine, kada je sovjetska bušilica slučajno probila ogromni podzemni bazen prirodnog plina. To je uzrokovalo urušavanje tla i propadanje cijele bušilice. Još uvijek se mogu vidjeti stare metalne cijevi koje vire iz zemlje u krateru.

Iz zemlje je počeo nekontrolirano izlaziti plin pa su vlasti odlučile zapaliti plamen kako bi barem tako smanjile štetni utjecaj na okoliš. Ovaj plamen je trajan, a ideja vlada u Turkmenistanu je u nekom trenutku zatvoriti rupu i istjecanje plina…