Nema popusta za električna vozila: Vlasnici će u velikoj američkoj državi plaćati posebnu godišnju naknadu!

Pomalo je besmisleno da će istu naknadu plaćati vlasnici malog električnog Chevrolet Bolta (1,6 tona) i ogromnog električnog Hummera, koji ima masu od četiri i pol tone

Texas poduzima poteze koji bi mogli usporiti rast prodaje električnih vozila. Dallas Morning News izvještava da savezna američka država trenutno predlaže da vlasnici električnih vozila plaćaju godišnju naknadu od 200 USD kako bi pokrili svoj dio troškova autoceste. Prijedlog zakona ima mnogo pristaša i samo nekolicinu protivnika. Prema prijedlogu zakona SB 505, koji je već prošao teksaški parlament, vlasnici električnih vozila u državi plaćat će 200 USD godišnje naknade za registraciju vozila. Ta naknada bila bi dodatak postojećim naknadama za registraciju vozila. Autori zakona kažu da je naknada namijenjena vlasnicima električnih vozila kako bi platili svoj udio u troškovima autoceste, nešto što vozači vozila na fosilna goriva već čine kroz porez na ta ista goriva.

Neki od zagovornika zakona, poput predsjednika Senatskog odbora za promet Roberta Nicholsa rekli su da se porezom na goriva plaća veliki dio održavanja državnih cesta. Trenutačno teksaški porez na gorivo i za plin i za dizel iznosi 20 centi po galonu. Ovi porezi donose veliku količinu prihoda, oko 3,5 milijarde dolara prema posljednjim proračunima.

Ipak, ne prihvaćaju svi razloge za naknade za električna vozila. Neki stručnjaci kažu da će naknade usporiti usvajanje električnih vozila, nazivajući ih kaznenim.

Pomalo je besmisleno da će istu naknadu plaćati vlasnici malog električnog Chevrolet Bolta (1,6 tona) i ogromnog električnog Hummera, koji ima masu od četiri i pol tone te ogromnu bateriju.