Još jedan požar u garaži: Izgorio je električni automobil i pokrenuo veliku akciju vatrogasaca!

U podzemnoj garaži u centru Praga izgorio je električni automobil te se morao zatvoriti i dio ulice

Praška vatrogasna služba na društvenim mrežama objavila je detalje akciju u noćnima satima u jednoj podzemnoj garaži u glavnom češkom gradu. Naime, prije ponoći zapalio se električni Jaguar I-Pace. Vatrogasci su intervenirali noseći aparate za disanje te su uz nekoliko vodenih mlaznica pomoću uređaja COBRA probili kućište baterije kako bi je ohladili. Prije toga bilo je potrebno hidrauličkim ekspanderima podignuti automobil kako bi se što lakše pristupilo bateriji koji se nalazi u podnici vozila.

Tijekom požara kemičari praških vatrogasaca mjerili su koncentracije opasnih plinova u zraku koji su izlazili iz prve etaže garaže. Zbog toga je češka policija neko vrijeme zatvorila dio ulice Bělehradská, a stručnjaci su uzeli uzorke iskorištene vode za gašenje radi daljnjeg ispitivanja.

Požar električnog automobila ugašen je nakon dva sata, a uslijedilo je hlađenje baterije i priprema za transport iz podzemne garaže. Ovdje je došlo do još jedne komplikacije, jer je zbog požara cijela zgrada (uključujući i lift) bila isključena iz struje. Nakon spajanja na rezervni izvor i uz pomoć transportnih kolica, vatrogasci su vozilo premjestili na cestu, gdje je utovaren u poseban kontejner s vodom na dodatno hlađenje.

Potom je električni automobil prevezan na parkiralište Uprave željeznice, gdje je pod nadzorom vatrogasaca i drugih kontrola praćen termo kamerom. Vozilo će u vodenoj kupelji biti koliko god bude potrebno, a ukupno vrijeme vatrogasci ne navode. Uzrok požara najvjerojatnije je tehnički kvar, no detaljne detalje još istražuju vatrogasci.

Već je bilo nekoliko slučajeve u kojima su garažama izgorjeli električni automobili i autobusi i ti su događaji uvijek rezultirali velikim i složenim vatrogasnim operacijama.