Tehnološki iskorak: Kinezi planiraju vlak brži od 1000 km/h!

Transportna cijev s djelomičnim vakuumom, glavni dio programa, može pomoći vlaku da ubrza do iznimno visoke brzine

Prvi svjetski eksperimentalni ultra-brzi Maglev vlak (magnetno levitacijski vlak) s maksimalnom brzinom od preko 1000 km/h bit će konstruiran u Harbinu, glavnom gradu sjeveroistočne kineske provincije Heilongjiang, zajedno s pripadajućim objektima, piše Global Times. Pekinška tvrtka za prometnu tehnologiju World Artery, jedna od tvrtki koja stoji iza projekta, rekla je u izjavi koju je poslala Global Timesu u srijedu da će se eksperimentalni projekt koristiti za poticanje lokalnog turizma.

Transportna cijev s djelomičnim vakuumom, glavni dio programa, može pomoći vlaku da ubrza do više od 1000 km/h uz relativno nisku cijenu i visoku razinu sigurnosti. Kinezi mogu ubrzati Maglev vlakove do ultra velikih brzina, što je testirano u više eksperimenata, objašnjava Sun Zhangu, željeznički stručnjak sa šangajskog sveučilišta Tongji.

Međutim, Sun je rekao da se komercijalni rad Maglev vlakova s brzinama većim od 1000 km/h suočava s izazovima, uključujući osiguravanje sigurnosti vlaka i putnika kada voze ekstremnom brzinom u djelomičnom vakuumu.

– S jedne strane, stanje djelomičnog vakuuma u cijevi mora se održavati tijekom rada. S druge strane, neki putnici možda neće moći tolerirati veliku brzinu i snažno ubrzanje – rekao je.

Transportnu cijev i ostale dijelove sustava zajednički će izgraditi World Artery i Harbin Industrial Investment Group Co, prema ugovoru o suradnji koji su dvije tvrtke potpisale u ponedjeljak.