Upozorenje za vozače: Kako lopovi kradu stvari iz automobila na europskim autocestama?!

Irski i talijanski tipovi prevare, jaje koje netko baci na vjetrobransko staklo... Lopovi su doista spretni mašoviti

Krađe se često događaju na autocestama, nisu česte kod nas, ali zato jesu u inozemstvu. Zato je potrebno biti oprezan, pogotovo na odmorištima, odnosno mjestima gdje inače stajete kada želite odmoriti ili natočiti gorivo. Svake godine francuska policija upozorava vozače na Autoruteu da paze na lopove koji koriste poznate trikove kako bi opljačkali nesvjesne turiste ili iznudili novac. Belgijski autoklub (VAB) objašnjava da je najčešći trik da lopovi na autocesti gestama pokazuju turistima da nešto nije u redu s njihovim automobilom. Često to rade na parkiralištima uz autocestu ili uz benzinske stanice. Čim vozači izađu, iz auta ukradu dragocjenosti. Lopovi se također prave da su i sami u problemima, pa kad drugi vozači stanu uz autocestu da pomognu opet se dogodi krađa. Prema VAB-u, većina takvih izvještaja dolazi iz Španjolske, ali se prevare događaju i u drugim državama pa treba biti oprezan.

Prvi trik na koji se upozorava u Francuskoj popularno je nazvan talijanska prevara. Lopovi bi ispuhali/probušili jednu od guma automobila koji je ostavljen bez nadzora na parkiralištu. Zatim čekaju da se vozač vrati. Potom on obično odlazi do prtljažnog prostora automobila po rezervnu gumu ili pribor za popravak. Lopovi iskorištavaju činjenicu da žrtve zaboravljaju da auto nije zaključan te brzo ulaze u automobil kako bi ukrali dragocjenosti poput telefona, sunčanih naočala, novčanika ili prtljage. Nije poznato je li trik dobio dodatak ‘talijanski’ jer su se za njega specijalizirali uglavnom Talijani. Kako ne biste postali žrtva ovog jednostavnog trika, potrebno je prvo zaključati automobil u slučaju puknuća gume i maknuti sve dragocjenosti iz vida ili ih staviti u pretinac za rukavice (koji se može zaključati).

Prije dvije godine francuska je policija već upozorila na takozvani irski trik prijevare. Turistima na parkiralištu prilaze muškarac ili žena ispijenog izgleda, koji im na engleskom jeziku objašnjavaju da su njega ili nju i njezinu obitelj neki beskrupulozni lopovi pokrali. Zbog toga se ne mogu vratiti u svoju zemlju pa vas pitaju možete li im posuditi novac. Naravno, žrtvama nikada ne vraćaju posuđeni novac. Slična tehnika koja se pojavljuje je da lopovi pitaju želite li za njih platiti debitnom ili kreditnom karticom jer oni sami imaju samo gotovinu, a njihova kreditna kartica se ne prihvaća. Nikada nemojte prihvatiti takvu transakciju jer ćete biti isplaćeni lažnim novčanicama.

Za sprječavanje ciljanih provala potrebno je tijekom parkiranja automobila potpuno isključiti prijenosna računala, pametne telefone, tablete i slično. S  obzirom na to da je ova oprema često u stanju pripravnosti, WiFi i Bluetooth detektori omogućuju lopovima da točno vide koje automobile treba ciljati.

Tehnika krađe koja se koristi u Španjolskoj je bacanje jajeta na vjetrobransko staklo vašeg automobila. Kada aktivirate brisače, vjetrobransko staklo je zamućeno i vozači su u skloni izaći iz automobila. ‘Dobornamjerni pomagači’ potom se nađu uz automobil i opljačkaju ga dok vozač s jednim od njih diskutira iz kojeg je smjera doletjelo jaje.