U BMW-u koriste umjetnu inteligenciju za dizajn: Može li ‘konstruirati’ cijeli automobil?!

Lijepo je konzultirati umjetnu inteligenciju, ali lu BMW-u tvrde da čovjek i dalje odlučuje...

Prije nekoliko dana BMW je predstavio novu seriju 5, čiji dizajn neki hvale, a nekima se baš i nije pretjerano svidio. Uglavnom, s BMW-ima je tako u posljednje vrijeme, ali i s većinom vozila drugih proizvođača. Teško je svima udovoljiti, a put prema funkcionalnosti dizajna vodi i u nekim neočekivanim smjerovima ili, pak, očekivanim. Šef dizajna BMW-a Adrian van Hooydonk rekao je u intervjuu Top Gearu da je umjetna inteligencija već korištena u raznim dizajnerskim zadacima.

– Eksperimentiramo s umjetnom inteligencijom u dizajnu. Na primjer, u dizajnu  kotača. Možete postaviti nekoliko parametara – želite kotač s pet krakova, masu i veličinu od, na primjer, 20 inča – i tada računalo počinje generirati ideje za vas.

Lijepo je konzultirati umjetnu inteligenciju, ali ljudska bi trebala biti posljednja, odnosno, van Hooydonk tvrdi da i jest tako.

– Kao ljudsko biće, morate biti umjetnički direktor. Trebate odabrati. Još uvijek morate voditi proces – računalo može kombinirati različite parametre u smisleni prijedlog puno brže od ljudskog bića.

Možete li se osloniti na AI za kompletan dizajn automobila? Ne baš, jer umjetna inteligencija samo radi sintezu onoga što već postoji na internetu pa bi takvi automobili bili već viđeni, odnosno kompilacija već poznatih modela. Kao neko metalno-plastični Frankensteinovo čudovište. Sad, ako ćemo biti malo cinični, a hoćemo, možemo ustvrditi da se većina današnjih novih automobila ionako čini kao već viđena forma.