Veliki pothvat: Kako je Toyotin plug-in hibrid prešao više od 1900 km samo na struju?!

Ovaj uspjeh Izraelaca budi nadu u tehnologiju koja bi u svakodnevnom prometu omogućila bežično punjenje automobila

Budućnost nam sve više kuca na vrata, s jasnim planom da postane sadašnjost. Sve više električnih automobila na cestama postavlja i pitanje njihova efikasnog punjenja. Mnogo je raznih ideja, a izraelski Electreon blizu je oživotvorenja jedne koja bi mogla biti korisna. Naime, spomenuta kompanija testirala je plug-in hibird Toyotu RAV4 samo u električnom modu rada, koja je punjena pomoću bežičnog punjača instaliranog u cestu. Dakle, baterija od 18 kWh nijednom nije spojena na klasični punjač.

Test je trajao 100 sati, korišteno je ukupno 55 vozača, a RAV4 je prešao 1931 km samo pomoću električne energije, odnosno bežičnim punjenjem baterije. Podsjetimo, električni domet plug-in izvedbe RAV4 je inače oko 75 km, a potom se uključuje hibridni sustav baziran na benzinskom motoru.

Ovaj uspjeh Izraelaca budi nadu u tehnologiju koja bi u svakodnevnom prometu omogućila bežično punjenje automobila. To bi značilo da će i baterije biti manje, automobili lakši i, na kraju, jeftiniji. Vidjet ćemo kako će se tehnologija dalje razvijati. Već je nekoliko pilot projekata u svijetu s punjačima ugrađenima u ceste ili testne staze…