Hyundaijeva inovacija za rastresene vozače: Prednja svjetla projicirat će i prometne znakove ispred automobila?!

Ova tehnologija nameće i pitanje: jesu li znakovi uočljiviji ako se projiciraju na cesti ispred vas?

Prometni znakovi prenose vitalne informacije koje su jednako važne za sigurnost vozača, ali i pješaka te ostalih sudionika u prometu. No ponekad nam prometni znakovi promaknu u vožnji. Umor, nepažnja… Razloga koliko hoćete, ali događa se, a to je, kao što znate, opasno. Nova tehnologija, koju je razvio Hyundai Mobis, ima cilj postaviti znakove točno ispred vozača kada vozi noću, uz pomoć vlastitih prednjih svjetala automobila, slično head-up zaslonu, koji projicira podatke na vjetrobransko staklo.

Tehnologija koristi prednja svjetla za projiciranje znakova na cestu ispred vozača. Cilj je smanjiti prometne nesreće noću tako što će vozači biti svjesniji prometne signalizacije i uvjeta u vožnji, nadolazećih pješečkih prijelaza ili radova na cesti. Prednja se svjetla oslanjaju na projekcijsku tehnologiju koja se obično koriste u DLP projektorima, u obliku digitalnog mikro zrcala ili DMD-a. Izvorno razvijeni od strane Texas Instrumentsa, DMD uređaji imaju tisuće sićušnih zrcala koja služe kao pikseli u projekcijskom zaslonu. Kontroliranjem zrcala, koja reflektiraju svjetlost snažnog i gusto zbijenog niza LED dioda, može se projicirati slika visoke svjetline ispred vozila, a sustav projekcije ugrađen je u prednje svjetlo vozila.

Sustav kamera koristi se za snimanje uličnih znakova i njihovu analizu za prikazivanje na projektoru. Ograničenja brzine, upozorenja o građevinskim znakovima mogu se snimiti i prikazati na površini ceste ispred vozila kako bi se upozorilo vozača. GPS podaci također se mogu koristiti za izvor podataka o ograničenju brzine i informacija o fiksnim opasnostima, izlazima s autoceste i slično. Vidjet ćemo u kojem će smjeru Hyundai razvijati ovu tehnologiju.