Odvažna objava: Kinezi tvrde da imaju učinkovitu bateriju koja omogućuje domet od 1000 km!

Tvrtka procjenjuje da prva generacija ćelija može na punjaču dodati 500 km dometa u samo 15 minuta

Kinezi navodno velikim koracima jurišaju u razvoju baterija za električne automobile, a sad se javio start-up Greater Bay Technology, koji tvrdi da ima bateriju s dometom od 1000 km. Ključ je u naprednom toplinskom menadžmentu baterije, koji može omogućiti učinkovit rad na visokim i niskim temperaturama.

Baterijske ćelije nazvane Phoenix koriste supravodljive materijale. To omogućuje zagrijavanje ćelije od -20 °C do 25 °C u samo pet minuta, uz učinkovitije punjenje i pražnjenje, izvještava Bloomberg. Kod aktualnih baterija niske zimske temperature od -7 °C do -1 °C mogu skratiti domet vožnje na određenim električnim vozilima za čak 30 posto, premda to varira od vozila do vozila. Greater Bay Technology se nada da će u potpunosti eliminirati gubitak dometa.

Tvrtka kaže da će se baterije ugrađivati u buduća vozila tvrtke Aion, koja je u vlasništvu Guangzhou Automobile Group Co. (GAC). Međutim, dodaje se da će također pokretati vozila drugih proizvođača automobila. Tvrtka procjenjuje da prva generacija ćelija može na punjaču dodati 500 km dometa u samo 15 minuta, pod uvjetom da punjač podržava brzo punjenje.