Gotovo je sa Škodom Fabijom Combi: Novog modela neće biti zbog Euro 7 norme!

Izvršni direktor Škode Klaus Zellmer upozorio je u travnju da bi propisi o emisiji Euro 7 značili ozbiljno povećanje troškova za Fabiju

Škoda je objavila da neće zamijeniti svoj mali karavan Fabia Combi kao što je prvotno planirano, navodeći nadolazeće propise o emisiji Euro 7. Karavan baziran na novom modelu Fabije trebao je biti predstavljen ove godine, ali ništa od toga.

– Ispunjavanje zahtjevnih ciljeva emisija s nadolazećim Euro 7 zakonodavstvom povezano je s vrlo visokim troškovima – rekao je glasnogovornik Škode za Automotive News Europe. Dakle nove Fabije karavan neće biti.

Škoda je prestala proizvoditi Combi verziju baziranu na staroj Fabiji u studenom prošle godine te je tako s tržišta nestao posljednji mali karavan. Prisjetimo se, posljednje su bile karavanske verzija bazirane na modelima Peugeot 207 i Renault Clio. Škoda je početkom godine prodavala zalihe proizvedenih Fabija Combi i to je završetak puta karavanskog modela. Izvršni direktor Škode Klaus Zellmer upozorio je u travnju da bi propisi o emisiji Euro 7 značili ozbiljno povećanje troškova za Fabiju.

– Ako sadašnji nacrt postane aktualna norma do 2025. godine, morali bismo u automobil ugraditi tehnologiju koja ili još nije razvijena ili je toliko skupa da bi automobil od 15.000 eura koštao 18.000, 20.000 eura.

Propisi bi trebali stupiti na snagu u srpnju 2025. Oni definiraju emisije ispušnih plinova poput dušikovog oksida, kao i sitnih čestica. Također će regulirati emisije čestica iz kočionih pločica i guma.