Potreban je poseban oprez: Djeca u automobilu povećavaju rizik od nesreća!

Većina mama i tata oslanja se na to da svojim potomcima pronađu zanimaciju u automobilu

Djeci je brzo dosadno u autu, pa stalno nešto zahtijevaju ili se svađaju i time odvlače pažnju roditelja tijekom vožnje. Evo nekoliko savjeta o tome kako obitelji sigurno mogu stići do odredišta. Ono što u početku izaziva radost može biti veliki ispit, posebno za obitelji. Kao da nepoznate ceste i prometna pravila nisu dovoljan izazov za roditelje za volanom, postoji još jedan potencijal za smetnju s djecom na stražnjem sjedalu. Šest od deset roditelja u Njemačkoj, a to vjerojatno neće biti drugačije ni u Hrvatskoj, nije usredotočeno kada vozi dok se njihova djeca igraju, svađaju ili se na neki drugi način nedolično ponašaju na stražnjem sjedalu. Zbog toga svaki peti čak zanemaruje prometna pravila.

Mnogi roditelji tada su skrenuli pogled s ceste ili pustili volan. Zbog toga su slučajno napustili vozni trak ili prošli kroz crveno svjetlo. Sve su to potencijalno opasne situacije koje u najgorem slučaju mogu dovesti do sudara. Zbog toga obitelji često stižu na odredište kasno i loše raspoložene. Nije neuobičajeno da se vozač usput posvađa sa supružnikom ili drugim vozačem.

Ovo nije naše nagađanje već rezultat ankete provedene na tisuću njemačkih vozača u dobi od 25 do 55 godina koji putuju u automobilu s djecom od najviše 16 godina, koju je naručio proizvođač automobila Nissan. Prema rezultatima, najveći čimbenici stresa za vozače su napadi bijesa djece, uz plač i vrištanje (67 posto), svađe između braće i sestara (60 posto) i udarci nogama o naslon vozačevog sjedala (45 posto).

Zbog toga jedanaest posto ispitanih roditelja koristi javni prijevoz, dok devet posto izbjegava autoceste i prometne rute. Međutim, većina mama i tata oslanja se na to da svojim potomcima pronađu zanimaciju u automobilu. Da bi to učinili, oslanjaju se na pametne telefone i tablete, glazbu, igračke i knjige. Tu su i moderni sustavi pomoći u vozilima poput prilagodljivog tempomata, aktivnog držanja trake vozila ili pomoći pri kočenju u nuždi… Uglavnom, dobro se pripremite.