Odlično rješenje: Nizozemska tvrtka prodaje bežični utikač za električne automobile!

Utikač se danas isporučuje u pedesetak zemalja, uključujući gotovo cijelu Europu, ali i SAD, Kanadu, Japan, Brazil, Koreju i zemlje Bliskog istoka

Nizozemska tvrtka Total Safety Solutions lansirala je utikač bez kabela. Koriste ga hitne službe kada se dogodi nesreća s električnim automobilom ili hibridom. Izumitelji ovog utikača pod nazivom Emergency Plug su Nizozemci, vatrogasci, Ralf Adams i Jan Wijnans. Na ovu inovaciju motivirali su ih opasni uvjeti rada zaštitarskih službi kada u nesrećama sudjeluju električni automobili. Razbijeno električno vozilo često je još uvijek u položaju mjenjača za vožnju naprijed ili u rikverc. Hitna pomoć u tom trenutku ne zna je li auto još upaljen jer se ništa ne čuje. Tada je još uvijek moguće da vozač pritisne papučicu gasa i pokrene automobil. Posljedice mogu biti tragične. Često je potrebno puno vremena da se stvori sigurno radno okruženje za hitne službe, djelomično zato što se električno vozilo prvo mora potpuno isključiti. Zahvaljujući utikaču za hitne slučajeve to se može učiniti u samo nekoliko sekundi. Princip je jednostavan: električni automobil misli da je spojen na stanicu za punjenje, nakon čega upravljački sustav stavlja automobil u neutralni položaj i, u mnogim slučajevima, aktivira parkirnu kočnicu. Svjetlosni signal na utikaču pokazuje spasiocima je li sigurno raditi u okolici automobila, ali i na samom vozilu.

Premda svaki utikač zahtijeva drugačiji signal, ovaj model za hitne slučajeve simulira različite protokole punjenja svih električnih automobila. Utikač se danas isporučuje u pedesetak zemalja, uključujući gotovo cijelu Europu, ali i SAD, Kanadu, Japan, Brazil, Koreju i zemlje Bliskog istoka. Suosnivač Ralf Adams očekuje da će uskoro postati standardna oprema za hitne službe, s obzirom na brzo rastući broj električnih vozila diljem svijeta.