Fordova ‘genijalna’ ideja: Krovna kutija pomoću koje možete napuniti električni automobil!

Vidjet ćemo je li Ford ovu tehnologiju predstavio samo kao ideju ili doista planira raditi na krovnoj bateriji. Zasad smo bliži prvoj opciji
Riječ – genijalna, namjerno je pod navodnicima jer ni sami nisu sigurni je li ova ideja genijalna ili ‘genijalna’. Mnogi proizvođači automobila razmišljaju kako povećati domet svojih električnih automobila, a neki od njih spremni su rješenja tražiti tamo gdje drugi ne bi ni pomislili. Posljednju takvu ideju potpisuje američki proizvođač Ford koji je prijavio patent za produženje dosega ili rezervnu bateriju. Ideja je dodatno napuniti automobil strujom kada se isprazni glavna baterija, pogotovo ako ste daleko od punjača.

Rješenje već postoji na tržištu i koristimo ga za punjenje pametnih telefona. No masa te baterije mjeri se u dekagramima.

Patentne slike prikazuju Ford Bronco kao testno vozilo. Dodatna baterija uključuje mnoštvo baterijskih modula kao i kabel za punjenje. Krovna kutija u kojoj se nalazi sastoji se od sloja obloženog poliuretanskom pjenom i otvorima za zrak kako bi se reduciralo povećanje topline koja se stvara punjenjem. Podaci o kapacitetu vanjske baterije nisu otkriveni.

Na pamet nam pada nekoliko razloga zbog kojih uz riječ – genijalna stavljamo znakove navodnika. Krovna kutija smanjuje efikasnost vozila i povećava potrošnju električne energije. Tako bi i značajno porasla masa vozila, što bi opet rezultiralo većom potrošnjom. Na kraju, velika masa na krovu vozila rezultirala bi i problemima sa stabilnošću vozila, pogotovo u zavojima.

Vidjet ćemo je li Ford ovu tehnologiju predstavio samo kao ideju ili doista planira raditi na krovnoj bateriji. Zasad smo bliži prvoj opciji.