Dacia ide na Dakar Rally: Vozač je i Sebastian Loeb, a pogon na novu vrstu goriva!

Dacijini bolidi koristit će sintetička goriva koja će razvijati i isporučivati Aramco

Rumunjski proizvođač objavio je planove za sudjelovanje u FIA Svjetskom Rally-Raid prvenstvu uključujući i Dakar Rally, potvrđujući glasine da Renault Grupa radi na povratku na najteži svjetski cross-country reli. Renault je ostvario svoju jedinu pobjedu u trećem izdanju natjecanja davne 1982. godine, kada se natjecanje održavalo diljem Europe i Afrike. Nisu pružene informacije o tome koje će vozilo činiti bazu Dacijinog off-road bolida, ali vozilo će pripremati britanska tvrtka Prodrive, koja ima veliko iskustvo s takvim projektima.

Francuz  Sebastien Loeb i Španjolka Christina Gutierrez najavljeni su kao vozač i vozačica nove momčadi.

Deveterostruki WRC prvak Loeb napustit će trenutnu momčad Bahrain Raid Xtreme koju vodi Prodrive kako bi se pridružio Daciji.

– To je testni poligon za nove motore i rješenja za vožnju, ali ono što ljudi možda ne znaju je da jučerašnji Dakar više nije današnji Dakar, on postaje laboratorij za mobilnost s niskom razinom ugljika – rekao je izvršni direktor Dacie Denis le Vot.

Dacijini bolidi koristit će sintetička goriva koja će razvijati i isporučivati Aramco. Saudijski naftni div partner je Renault Grupe i Geelyja u izdvojenoj tvrtki koja razvija motore s unutarnjim sagorijevanjem. Od sintetičkih goriva se očigledno mnogo očekuje, odnosno nova formula koja u proizvodnji koristi i CO2 spominje se kao alternativa električnim pogonima, odnosno kao prilika da se sačuvaju motori s unutarnjim sagorijevanjem. Dacia će se na Dakar rallyju natjecati od 2025. godine.