Gradsko dijete: Stigao je novi električni Opel Rocks-e i košta manje od 10.000 eura!

Prema Opelu, operativni troškovi Rocks-e-a usporedivi su s cijenama javnog prijevoza

S novim modelom Rocks-e, Opel želi odgovoriti na potražnju za malim, električnim gradskim automobilima. Rocks-e od samo 8 KS ne prelazi više od 75 kilometara dometa, ima maksimalnu brzinu od samo 45 km/h. Isključivo je za dvije osobe te ima prtljažnik od 63 litre (na suvozačevoj strani nogu).

Na prvi pogled na ovoj ‘vozačkoj kutiji’ nema ni prednjeg niti stražnjeg dijela, dok nas bočni prozori, koji se otvaraju do pola, podsjećaju na Citroënov legendarni Spaček. Očito je da se u sadašnjoj eri Opel očito želi profilirati ne samo kao marka pristupačne kvalitete, već i kao inovativna i progresivna. Opel opisuje novi Rocks-e kao kompaktan i izdržljiv automobil na četiri kotača koji premošćuje jaz između skutera i automobila te ističe da se zbog porasta električnih automobila granica između automobila i mopeda posljednjih godina sve više smanjuje. Opel Rocks-e gotovo je identičan Citroën Amiju, i ustvari se radi o potpuno istom automobilu matične tvrtke Stellantis s različitim detaljima.

Opel se nada dobroj budućnosti. Ne samo zato što je cijena ispod 10.000 eura, u Njemačkoj se prodaje čak i od 7995 eura, već i zato što se čini da će gradska središta u narednim godinama biti sve više zatvorena za automobile s motorom s unutarnjim izgaranjem, a prema Opelu, operativni troškovi Rocks-e-a usporedivi su s cijenama javnog prijevoza. Uz to, mnoge su marke eliminirale svoje gradske automobile ili će to učiniti u bliskoj budućnosti. Prazninu koju ovo stvara mogli bi popuniti modeli poput ovog Opela. Rocks-e ima sićušnu bateriju od 5,5 kWh i potpuno punjenje koje traje oko 3,5 sata korištenjem obične kućne utičnice ili uključenog kabela za punjenje od 3 metra. Za optimalnu jednostavnu upotrebu, Opel nudi i opcijski adapter za punjenje na svim javnim punionicama. Domet je oko 75 km.

Opel je odmah i proširio asortiman modela svog laganog motornog vozila Rocks Electric s novom dostavnom verzijom. Uz dužinu od samo 2,41 metar, širinu od 1,39 metara i visinu od 1,52 metra Rocks Electric KARGO profesionalcima nudi više od 400 litara obujma fleksibilnog teretnog prostora. S krugom okretanja od samo 7,20 m ovaj četverocikl može manevrirati najužim uličicama i kao stvoren je za dostavu po gradskim ulicama uz nosivost od 140 kg.

Cijene kreću od 9990 eura za osnovni Rocks-e do 10.740 za Rocks-e TeKno i Rocks-e Klub, a u salonima se očekuju već od kolovoza, odnosno na opel.hr-u se može zatražiti ponuda.