Ponedjeljak, 3. srpnja 2023., bio je najtopliji dan ikada zabilježen na Zemlji!

Podsjetimo, El Niño je meteorološki fenomen koji podiže temperaturu Tihog oceana te kao posljedica toga, dosežu se rekordne temperature u različitim dijelovima svijeta

Ponovimo, ponedjeljak, 3. srpnja 2023., bio je najtopliji dan ikada zabilježen na Zemlji, prema podacima američke Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) objavljenim jučer. Rekord je oboren zbog toplinskih valova koji haraju sjevernom hemisferom. Rekord je istaknut kao posljedica El Niña, za koji se očekuje da će ove godine biti intenzivniji od normalnog. U ponedjeljak 3. srpnja prosječna temperatura iznosila je 17,01 °C, što je nešto više od prethodnog rekorda, dobivene u kolovozu 2016. godine, kada su termometri dosegli prosječno 16,92 °C.

– Ovo nije prekretnica koju bismo trebali slaviti, to je smrtna kazna za ljude i ekosustave – rekao je za Bloomberg Friederike Otto, viši predavač na Granthamovom institutu za klimatske promjene i okoliš. Stručnjak očekuje da će novi El Niño srušiti još više temperaturnih rekorda.

Podsjetimo, El Niño je meteorološki fenomen koji podiže temperaturu Tihog oceana te kao posljedica toga, dosežu se rekordne temperature u različitim dijelovima svijeta. Osim vrućine, očekuje se da će El Niño povećati sušu ili kiše u različitim dijelovima svijeta, odnosno ekstremne vremenske uvjete.