Predstavljen je iznimno moćan električni motor za automobile: Gotovo 1000 KS iz samo 41 kg!

Riječ je o revolucionarnom električnom motoru koji teži jednu osminu benzinskog motora ekvivalentne snage

S dolaskom električnih motora odnos između snage, mase i veličine podignut je na razine koje benzinski motor nikada ne može dostići. Skeptici, kojima nije draga električna mobilnost, rekli bi – barem nešto. Ljubitelji električnih automobila rekli bi, pak, još jedan dokaz da se ide u pravom smjeru. Najbolji primjer za to može biti najnoviji električni motora koji je razvio britanski proizvođač Helix i identificiran je pod šifrom SPX177.

Kako je sam Helix opisao, njihov je klijent naručio motor koji može kontinuirano pružati snagu od 650 kW, što je ekvivalentno 884 KS snage, dok mu je najveća snaga 711 kW odnosno 966 KS. Sve to upakirano je u kućište čija je ukupna dužina samo 261 milimetar. Mnogi proizvođači, s obzirom na smanjenu težinu elektromotora, odlučuju ugraditi po jedan na svaku osovinu kako bi udvostručili snagu i time postigli pogon na sva četiri kotača. Razvoj ovog osebujnog motora vodio je inženjer Derek Jordanou-Bailey, koji je prethodno radio u odjelu motora Mercedes-AMG-a u Formuli 1.

– Teži samo 41 kg, uključujući Inverter od 13 kilograma – Jordanou-Bailey opisuje SPX177. Radi se o dvostrukom trofaznom motoru. Kako bi se napon kanalizirao na najučinkovitiji i najsigurniji način, ukupno šest visokonaponskih kabela povezuje pretvarač s motorom. Zasad nije poznat proizvođač automobila koji će prvi kupiti ove motore, ali nećemo dugo čekati.