Sigurnost prije svega: MUP i HAKS organiziraju atraktivni i ‘lagani’ Car Meet!

Sigurnost prije svega, to je poruke koju će poslati HAKS Car Meet na kojoj će se okupiti više od sto skupocjenih automobila 22. srpnja 2023. godine u Velikoj Gorici na pisti ZTC-a

U Ministarstvu unutarnjih poslova, 11. srpnja, održana je konferencija za medije na temu Organizacije javnih okupljanja na kojima bi se u kontroliranim uvjetima prezentirala sportska i modificirana vozila. Na konferenciji su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner, predsjednik uprave Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić, predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek, direktor Zrakoplovno-tehničkog centra d.d. Ivica Vidović te gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Na samom početku, potpredsjednik Vlade i ministar Božinović osvrnuo se na prometnu nesreću na parkingu ispred jednog trgovačkog centra u Buzinu, koja se dogodila 16. lipnja:

– Taj događaj potaknuo nas je na jednu širu akciju u koju smo uključili sve one dionike koji se bave pitanjem automobilizma i automoto sporta, ali i edukacije u tom smislu. Zakon o sigurnosti prometa na cestama otvara mogućnost jedinicama lokalne samouprave da se aktivnije uključe upravo po pitanju osiguranja, ukoliko postoje uvjeti, a pogotovo u gradovima mogu se naći odgovarajući uvjeti kako bi se osigurao prostor za test vožnje, sportsku vožnju  –  jedna pozitivna i dobrodošla inicijativa, a to je da se izmjeste ti auto mitinzi i noćne vožnje, gdje mladi u nekontroliranim uvjetima voze automobile prevelike snage. Ukoliko se mi kao društvo ne posvetimo tome malo više, ostavljamo ih na vlastitu odgovornost. Društvo može i mora učiniti više i to mi danas ovdje i pokazujemo, ovom aktivnošću.


Što se prometa na cestama tiče, iz godine u godinu statistički pokazatelji su sve bolji.

– Dokle god ima poginuli i unesrećenih sudionika u prometu, nećemo reći da smo zadovoljni. No, ove godine u prvih šest mjeseci, po prvi puta imamo ispod 100 poginulih osoba na hrvatskim cestama. Otkad se vode statistike, to je najmanji broj, a koji se događa u uvjetima kad imamo nikad više automobila i prometa na hrvatskim cestama. Ove godine bilježimo povećanje prometa od 10% na autocestama, u usporedbi s prošlom godinom – istaknuo je ministar Božinović.

Predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza Davorin Štetner zahvalio je ministru Božinoviću na suradnji te istaknuo kako je HAKS organizator oko stotinu natjecanja godišnje na kojima se u kontroliranim uvjetima utrkuju tisuće ljudi te predstavljaju organizirani sport.

– Do sada smo imali niz operativnih sastanaka i dogovorili smo suradnju s hrvatskom policijom u tri točke. Jedna je da se nađe lokacija na kojoj bi se okupljali u kontroliranim uvjetima, a dogovorena je kontrola i suradnja oko svih natjecanja koje se odvijaju na nepropisne načine, da pokušamo sve uvesti u kontrolirani sustav. Predloženo je da se HAKS-u ustupi pista ZTC-a, legendarno mjesto za automobilizam – izjavio je Štetner.

Prvi događaj HAKS car meet će se održati 22. srpnja 2023. godine na pisti ZTC-a.

– Pokušat ćemo mladima ponuditi jedno mjesto gdje se na velikom prostoru mogu kontrolirano okupiti. Na car meetu bit će stotinjak skupocjenih automobila, dat ćemo priliku svima da se uključe i kao partneri i kao sudionici. Pozivam sve da podrže ovaj događaj i ne odlaze na ilegalne i opasne utrke već da se natječu u sklopu natjecanja koje je sigurno i koje mi provodimo – zaključio je Štetner.

Predsjednik uprave Centra za vozila Hrvatske Goran Pejić istaknuo je kako će se CVH uključiti u događanje u onom dijelu koji se odnosi na automobile.

– Osigurat ćemo dovoljan broj naših inženjera, da budu od pomoći onim ljudima koji su napravili neke preinake na svom automobilu. Da ih uputimo da, ukoliko nisu legalizirali takve promjene, da to mogu napraviti sukladno važećim propisima – zaključio je Pejić.


Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek rekao je kako je HAK je zadužen za edukaciju i obrazovanje te pripremu i obučavanje za stjecanje uvjeta za građane da se uključe u promet:

– HAK brine o sigurnosti prometa provođenjem preventivnih akcija od vrtića, osnovne škole i nadalje. Sigurnost mladih vozača nam je među najboljima u Europi. Smatram da smo puno postigli s tehničkim unapređenjem provođenja vozačkih ispita, ali i kontinuiranom edukacijom kroz obrazovne ustanove.

Predsjednik HAK-a još je dodao da prometna eudukacija kreće iz obitelji i da roditelji trebaju djeci slati poruke o opasnostima i odgovornosti koji ima svaki sudionik u prometu. Kupnja brzih automobila djeci nije dobra poruka.