Objava Grada Zagreba: Poziv za podnošenje prijava štete od nevremena koji obuhvaća i štete na automobilima!

Iz samog obrasca razvidno je kako se putem njega prijavljuju štete na građevinama, poljoprivrednim površinama ali i osobnim automobilima

Sukladno najavama i očekivanjima Grad Zagreb je 20. srpnja 2023. godine objavio na internetskoj stranici Poziv za podnošenje prijave štete na imovini uslijed nevremena koje je 19. srpnja zahvatilo Zagreb.

Neovisno o činjenici što se u samom tekstu ne navodi koje bi to sve štete na imovini bile, uvid u objavljeni obrazac jasno daje odgovor na pitanje jesu li obuhvaćene i štete na osobnim automobilima. Jesu! Da. Jesu! Naime iz samog obrasca razvidno je kako se putem njega prijavljuju štete na građevinama, poljoprivrednim površinama ali i osobnim automobilima. Za prijavu štete na osobnim automobilima u ovoj fazi, traži se da se obrascu navede samo ime i prezime prijavitelja štete, njegov OIB, adresa na kojoj se automobil nalazio u trenutku nastanka štete te broj registarske tablica automobila i u konačnici kontakt tj. broj mobitela, odnosno telefona. Bitno je reći da je iz teksta poziva vidljivo da se pozivaju samo fizičke osobe koje su vlasnici/suvlasnici imovine da podnesu prijavu radi utvrđivanja i evidentiranja štete nastale na imovini uslijed nevremena praćenog obilnim pljuskovima i olujnim vjetrom, a koje je u srijedu 19. srpnja 2023. zahvatilo područje Grada Zagreba. U pogledu pravnih osoba ne navodi se ništa.

Vrijeme uvijek igra veliku ulogu, jer sukladno staroj latinskoj poslovici dva puta daje onaj koji brzo daje, građani su  stoga zamoljeni za žurnu reakciju. Naime, građani se  mole da prijave štetu što je moguće prije, po mogućnosti do kraja srpnja.

Kako prijaviti štetu, što konkretno učiniti?  Dane su brojne opcije. Šteta se može prijaviti putem obrasca kojeg je moguće preuzeti na web stranici Grada Zagreba, elektroničkom poštom na adresu nevrijeme@zagreb.hr  kao  na brojeve telefona: 091/162-2005 i 091/162-2013 radnim danom od 8 do 20 sati ali i  osobno u prostorijama Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, na adresi Trg Stjepana Radića 1, i to u vremenu od  8 do 15,30 sati.

Posebno se ističe kako će nakon prikupljenih prijava i evidentiranja nastale štete Grad Zagreb propisat će uvjete i način dodjele novčane pomoći vlasnicima/suvlasnicima imovine te će svi građani koji ostvaruju pravo na dodjelu novčane pomoći o tome biti pravovremeno obaviješteni.