Opasnosti punjenja u stanu: Pogledajte eksploziju jednog električnog bicikla!

Primjetno je da su se pojavili brojni brendovi kako bi zadovoljili potražnju za električnim biciklima, ali nemaju svi rigorozne standarde proizvodnje

Sve je veća popularnost raznih oblika električnih vozila, ali s njima dolaze određeni rizci, kao, uostalom i sa svim vrstama mobilnosti koje uključuju određene vrstu energije. Jedan od tih rizika je zapaljivost, a kod električnih vozila opasno može biti punjenje u zatvorenim prostorima poput kuća i stanova. Lokalna vatrogasna jedinica u britanskom West Midlandsu iskoristila je video nedavnog  incidenta kako bi pružila korisne savjete za sve koji posjeduju eleketrični bicikl.

Nekoliko je razloga zbog kojih litij-ionske baterije mogu doživjeti toplinski bijeg kada postanu prevruće i na kraju eksplodiraju. U ovom slučaju čini se da se taj scenarij dogodio kao rezultat prekomjernog punjenja. Na kraju je vlasnik dobro prošao jer je primijetio da se nešto neuobičajeno događa te je napustio prostoriju prije eksplozije baterije i požara. Gašenje požara na maloj bateriji trajalo je tridesetak minuta. Prvi savjet je da ne ostavljate bicikle ili romobile na punjačima kada niste u kući i stanu ili kada spavate. Tako nećete reagirati na vrijeme i postoji mnogo veća opasnost od širenja požara. Proizvođači često uključuju slična upozorenja, kao i dodatne upute uz proizvode poput e-bicikala. Primjetno je da su se pojavili brojni brendovi kako bi zadovoljili potražnju za električnim biciklima, ali nemaju svi rigorozne standarde proizvodnje. Dobro pogledajte recenzije, dugoročnu pouzdanost i stabilnost marke prije kupnje. Također, niska ciijena proizvoda mogla bi donijeti neke kompromise po pitanju kvalitete baterije.