Proizvođači automobila na električnim baterijama rade tzv. test probijanja čavlom: Pogledajte kako to izgleda!

Prema riječima stručnjaka, baterije su dobro zaštićene i veća je vjerojatnost da će do požara doći zbog kratkog spoja, primjerice na punionici automobila

Električni automobili uglavnom u podnici vozila imaju baterije koje su dobro zaštićene, ali savršena zaštita – ne postoji. Kineski proizvođač električnih automobila BYD (Build Your Dreams) testirao je jednu svoju bateriju na tzv. probijanje čavlom, što je uobičajeni test za baterije. Uglavnom, robot gura čeličnu iglu kroz dvije različite vrste baterija.

Prva baterija u snimci je takozvana NCM baterija, koja se može naći u večini paketa baterija električnih automobila. Ćelije takvog paketa ispunjene su, između ostalog, mješavinom litija, nikla, mangana i kobalta. S jedne strane, kombinacija ovih elemenata osigurava da baterije mogu zadržati puno energije te se mogu često (i brzo) puniti, što je dobro za električne automobile. Nedostatak složenog kemijskog sastava je što se takva baterija može zapaliti, a goruću NCM bateriju teško je ugasiti.

Video pokazuje da se nakon bušenja zatvorene ćelije baterija sama isprazni u roku od tri sekunde, pojavi se vatra i temperatura se u trenu podigne na oko 600 Celzijevih stupnjeva.

Prema riječima stručnjaka, baterije su dobro zaštićene i veća je vjerojatnost da će do požara doći zbog kratkog spoja, primjerice na punionici automobila. Drugi BYD-ov test pokazuje novu generaciju baterija Blade, za koju kažu da je mnogo sigurnija i otpornija na požare.