Dolazi nova beterija za električna vozila: Omogućit će iznimno brzo punjenje!

CATL-ova baterija trebala bi omogućiti domet od 700 kilometara po punjenju

Dugo čekanje na punjenje baterije mnogima je jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg ne razmišljaju o kupnji električnih automobila. Budimo iskreni, najvažniji razlog je ipak visoka cijena samih automobila, a nisu daleko ni cijene punjenja na brzim puenjačima, koje će često biti (pre)visoke. Nova baterija iz Kine trebala bi barem riješiti prvi problem – brzinu punjenja. Navodno omogućuje električnim automobilima domet od 400 kilometara u samo deset minuta punjenja.

– Shenxing započinje eru superbrzog punjenja električnih vozila – objavio je u srijedu najveći kineski proizvođač baterija CATL. Za usporedbu, Tesla navodi da njezin Supercharger može napuniti Model 3 do 275 km dometa za otprilike 15 minuta. CATL-ova baterija trebala bi omogućiti domet od 700 kilometara po punjenju. Masovna proizvodnja litij-željezo-fosfatne ćelije trebala bi započeti kasnije ove godine i bit će dostupna od prvog kvartala 2024.

Kina je lider na tržištu baterija za električne automobile. U prosincu prošle godine CATL je pokrenuo prvu tvornicu izvan Kine – u Njemačkoj.