Preokret: Većina Nijemaca je za uvođenje ograničenja brzine na Autobahnu!

Prema posljednjim podacima iz 2019. godine, na nešto više od polovice njemačkih autocesta vozi se bez ograničenja: ukupno 57,2 posto

Njemačka je u svijetu poznata po tome što na mnogim dionicama autocesta možete voziti koliko god želite. No očito ni sami Nijemci više nisu uvjereni u ceste bez ogrničenja brzine. Reprezentativno istraživanje Auto Bilda pokazalo je da 57 posto građana želi ograničenje brzine od 130 km/h na njemačkim autocestama. Malo više od trećine (36 posto) građano bilo je protiv.

Savezna ministrica okoliša Steffi Lemke (Zeleni) već neko vrijeme vodi kampanju za ograničenje brzine na njemačkim autocestama, ali to nije stav cijele vladajuće koalicije. Ograničenje brzine moglo bi značajno doprinijeti zaštiti klime, rekla je nedavno Lemke. To je i stav mnogih stručnjaka.

O ograničenju brzine u ovoj se zemlji raspravlja već desetljećima. Prema posljednjim podacima iz 2019. godine, na nešto više od polovice njemačkih autocesta vozi se bez ograničenja: ukupno 57,2 posto. Brzina je ograničena na 30 posto, a na 12,8 posto trasa ograničenje je zbog gradilišta. Najčešće prosječne brzine na autocestama su 120 km/h (7,8 posto) i 100 km/h (5,6 posto) – to su podaci Federalnog instituta za istraživanje autocesta.