Kviz pitanje: Znate li koliko je poznatih planeta izvan Sunčevog sustava?!

Koristeći podatke iz misija lova na egzoplanete kao što su Kepler, Gaia i sada James Webb, mogu se identificirati novi planeti

Američka svemirska agencija NASA procjenjuje da je galaksija Mliječni put dom za najmanje 100 milijardi planeta. Drugi vjeruju da bi to moglo biti između 200 i 300 milijardi. Koristeći podatke iz misija lova na egzoplanete kao što su Kepler, Gaia i sada James Webb, mogu se identificirati novi planeti. Dakle, koliko je egzoplaneta otkriveno?
NASA je potvrdila 5496 egzoplaneta, odnosno planeta izvan Sunčevog sustava. Broj potvrđenih planetarnih sustava je 4096. Još je 9820 nepotvrđenih kandidata za egzoplanete.

Od svih otkrivenih planeta veliki dio je klasificiran po podvrstama – nalik Neptunu, super Zemlja, plinoviti divovi, zemaljski i nepoznati.

Evo kako svemirska agencija opisuje svaku od podvrsta:
Nalik Neptunu (1891 klasificirani planet)
Ovi planeti su slični Uranu ili Neptunu u našem Sunčevom sustavu
Super zemlja (1668)
Masivniji su od Zemlje, ali lakši od plinovitih divova poput Neptuna, a mogu biti napravljeni od plina, stijena ili kombinacije oba.
Plinoviti divovi (1733)
Ovi planeti pripadaju klasi poznatoj kao plinoviti divovi, slični Jupiteru ili Saturnu u našem Sunčevom sustavu.
Zemaljski (198)
Zemaljski planeti su stjenoviti, s jezgrama bogatim željezom, poput Merkura, Venere, Zemlje i Marsa u našem Sunčevom sustavu.
Nepoznato (6)
Planeti koji čekaju da budu određeni…