Ništa nije slučajno: Znate li zašto stišavamo radio kada parkiramo automobil?!

Neke aktivnosti u prometu zahtijevaju povećanu koncentraciju...

Mnogima od nas to se događa, kada parkiramo, kada tražimo neku lokaciju ili cestu ili za vrijeme nevremena – često gasimo ili stišavamo radio. Ako mislite da je to samo vaša navika, vjerujte, nije i normalna je reakcija mozga. Tijekom dana prikupljate informacije o svojoj okolini putem okusa, sluha, mirisa, dodira i vida. Mozak, koji je dio središnjeg živčanog sustava, kombinira sve te informacije i odlučuje što s njima. Mozak stalno procjenjuje što bi trebao biti njegov primarni zadatak, glavni zadatak na koji se fokusira i sekundarni zadatak, odnosno zadatak na koji se manje fokusira.

Naš mozak se može brzo prebacivati ​​sa zadatka na zadatak pa mislimo da obavljamo više zadataka istovremeno, a zapravo to ne možemo, piše Howstuffworks. Tijekom prebacivanja između različitih točaka pozornosti gube se djelići sekunde. Ako ste se izgubili, na primjer, to može značiti razliku između toga hoćete li vidjeti ulicu koju tražite. Ukratko, jedan zadatak nije problem za mozak. Ponekad ni dva zadatka. Ali s više od dva zadatka, mozak počinje raditi manje učinkovito i podložniji je greškama. Kada smo izgubljeni ili kada moramo obaviti zadatak u vožnji koji ne radimo često, kao što je parkiranje, naš se mozak ograničava na taj jedan zadatak. Tada više ne slušamo razgovore putnika, vidno polje nam se sužava i svu pažnju usmjeravamo na vid ili prostorne odnose.

Zbog toga vozači često stišaju radio kada parkiraju, voze u napučenim urbanim sredinama, traže određenu adresu ili voze u opasnim uvjetima, poput oluja ili tuče. Te aktivnosti zahtijevaju povećanu koncentraciju. Isključivanjem radija, ta se distrakcija uklanja s popisa aktivnosti mozga i više pažnje je dostupno za najvažniji zadatak.