Vožnja u suprotnom smjeru: Veliki broj vozača to ne čini slučajno…

Iza takvih odluka stoji suicidalna namjera ili bijeg od policije. Alkohol je također igrao ulogu u petini slučajeva...

Nerijetko se u hrvatskim medijima pojavljuju vijesti o vozačima koji na autocestama voze u suprotnom smjeru. Na sreću, takave se vozače brzo locira, nesreće su rijetke, ali kada se dogode – katastrofalne su. Brzine su velike i posljedice su gotovo uvijek tragične. Prema studiji istraživanja nesreća Udruženja njemačkih osiguravatelja (UDV), u Njemačkoj se svake godine dogodi oko 1950 vožnji u suprotnom smjeru autocestama, ali su nesreće relativno rijetke. U 2021. godini, primjerice, bilo je 249 nesreća kao posljedica te pojave. U čak 40 posto takvih nesreća odgovorni su vozači stariji od 75 godina.

Ono što zabrinjava je da je kod 44 posto vozača, to bila namjerna odluka, odnosno ne radi se o slučajnosti. Iza takvih odluka stoji suicidalna namjera ili bijeg od policije. Alkohol je također igrao ulogu u petini slučajeva.

Ne hrvatskim autocestama jasno su istaknuti znakovi koji vozača upozoravaju na vožnju u suprotnom smjeru na autocestama. Isto je tako i u Njemačkoj, Austriji… No kod vozača koji se s namjerom uključuju na autoceste vozeći u suprotnom smjeru zasad je teško pronaći protumjeru. To je ono što Nijemce zasad najviše brine.