Prosvjedi protiv autoshowa u Münchenu: Ispred zgrade sajma članovi Greenpeacea potopili su automobile!

Pokušavajući privući pozornost aktivisti su sami zagadili jezero, tvrde korisnici društvenih mreža, ali predstavnici Greenpeacea javljaju da su dijelovi koje su koristili za prosvjed samo makete

Prosvjedi su započeli u kolovozu i nastavljeni su do rujna. Gotovo 25.000 ljudi sudjelovalo je u skupovima osam udruga, uključujući i Greenpeace. Ovaj put, kako bi pokazali svoju ogorčenost prema sve rastućoj automobilskoj industriji, aktivisti su potopili dijelove automobila u jezero koje se nalazi ispred izložbenog centra u Münchenu, gdje se održava IAA Mobility Show ili, budimo iskreni, još jedan autoshow samo s malo glamuroznijim imenom i prezimenom. Posljednji prosvjed je održan u ponedjeljak rano ujutro. Prosvjednici su potopili Mercedes-Benz E klase W210, Volkswagen Touareg prve generacije te još jedan model.

Dijelovi automobila koji su plutali izgledali su kao pravi automobili, štoviše s ove udaljenosti i čini se da jesu automobili. Dvoje članova Greenpeacea stajalo je pokraj dijelova automobila držeći transparente s natpisom Smanjite sada ili potonite kasnije. Riječ je o referenci na smanjenje razine emisija u automobilskoj industriji kako bi se spriječilo globalno zagrijavanje.

Pokušavajući privući pozornost aktivisti su sami zagadili jezero, tvrde korisnici društvenih mreža, ali predstavnici Greenpeacea javljaju da su dijelovi koje su koristili za prosvjed samo makete. Nijedan od automobila u jezeru nije imao motor niti mehaničke komponente, odnosno nijedan nije bio napunjen tekućinama.

Nije ovo bio jedini prosvjed. Nekoliko aktivista Extinction Rebelliona spustilo se s mosta preko George-Brauchle-Ringa u blizini BMW Worlda. Nosili su transparente koji su od automobilske industrije zahtijevali da prestane s proizvodnjom SUV-ova. Prošlog petka aktivisti su blokirali štand Mercedes-Benza postavljen u središtu Münchena, ističući transparente s natpisom Auto je gotov. Nekoliko aktivista je uhićeno. Georg Eisenreich, ministar pravosuđa u Bavarskoj zaprijetio je aktivistima strožim kaznama za određena kaznena djela.