Europska komisija uzvraća udarac: Kineski automobili umjetno se održavaju jeftinima zahvaljujući državnim subvencijama!

Kina je dom brojnim proizvođačima električnih automobila koji žive na vladinim poticajima

Europska unija pokreće istragu o kineskim subvencijama za električna vozila. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je istragu u srijedu, rekavši da je globalno tržište preplavljeno jeftinim kineskim automobilima.

– Njihova se cijena umjetno održava niskom izdašnim državnim subvencijama. To narušava naše tržište – rekla je Europske komisije u svom godišnjem govoru u Europskom parlamentu te naglasila da ova poslovna praksa nije prihvaljiva.

Istraga je otvorena unatoč zabrinutosti oko odmazde Kine, koja može odgovoriti cijelom lepezom gospodarskih mjera. Očigledno je procijenjeno da bi kineski električni automobili mogli ugroziti europske proizvođače na tržištime Njemačke, Francuske, Italije… Kina je dom brojnim proizvođačima električnih automobila koji žive na vladinim poticajima, a mnoge kompanije još generiraju gubitke, odnosno nisu profitabilne. U pripremi je velika ofenziva kineskih proizvođača automobila na europski kontinent, a uz BYD, Nio i MG svoj dolazak su najavile i druge marke. Kineski proizvođači traže nova tržišta jer im je u planu širenje, ali razlog je i usporavanje potražnje na domaćm tržištu.

Ovakva odluka Europske komisije ide više na ruku Francuzima koji su tražili slične poteze. Nijemcima, pak, nije u prevelikom interesu zaoštravanje trgovinskih odnosa s Kinom, jer marke poput Volkswagena, BMW-a, Audija ili Mercedesa imaju snažne tržišne udjele u Kini, koja im je uvjerljivo najznačajnije pojedinačno tržište.