Veliki potresi na tržištu rezervnih dijelova: Proizvođači automobila onemogućuju neovisnim servisima i trgovcima dijelova popravke?!

Europska unija mora dati prioritet donošenju zakona specifičnih za sektor kako bi zaštitila potrošače

Europski ured Svjetske automobilističke federacije (FIA) objavio je studiju koja otkriva duboki ekonomski učinak ograničenog pristupa podacima o vozilima na tržištu rezervnih dijelova automobila. Ovaj sektor, koji godišnje pridonosi 280 milijardi eura europskom gospodarstvu, suočava se sa značajnim izazovima.

Kako industrija prelazi s vozila s motorom s unutarnjim izgaranjem (ICE) na električna vozila (EV) i prebacuje fokus s hardvera na softver, proizvođači vozila napuštaju tradicionalno sučelje ugrađene dijagnostike (OBD2) – najčešći način neovisnog, izravnog pristupa podacima u vozilu, koji se pritom događa u stvarnom vremenu i besplatan je. Umjesto toga, kreće se prema poslovnim modelima temeljenim na podacima, utječući na neovisne pružatelje usluga servisa (ISP) i potrošače.

Studija identificira pet uobičajenih slučajeva upotrebe u kojima su oštećeni potrošači i neovisni seriseri te trgovci dijelovima, s procijenjenim gubitkom od 95 milijardi eura do 2050. godine, ugrožavajući egzistenciju 5 milijuna Europljana zaposlenih u ovoj industriji.

Laurianne Krid, glavna direktorica FIA Regije I, naglašava nužnost jasnih zakonskih propisa specifičnih za sektor:

– Nedavna istraživanja razotkrila su trenutne prakse prikupljanja podataka putem značajki povezivanja. Dok se upotreba povezanih vozila povećava, prijeko su nam potrebna pravila koja uspostavljaju pravičan pristup podacima o vozilima. Potrošači i igrači na tržištu rezervnih dijelova trenutno plaćaju visoku cijenu za pristranu kontrolu podataka o vozilima. Osiguravanje jednakih uvjeta za sve će otključati konkurenciju, potaknuti inovacije i riješiti postojeće prakse.

Krid dodaje:

– Europska unija mora dati prioritet donošenju zakona specifičnih za sektor kako bi zaštitila potrošače, promicala pošteno tržišno natjecanje i osigurala slobodu izbora.